Header Ads

GastroGavà i Fira d’Espàrrecs 2016

Encara que només sigui per un dia,  avui l'espàrrec de Gavà ha tornat al Born. Durant dècades, i fins al seu tancament l'any 1971, el mercat del Born va ser el mercat central de fruites i verdures de Barcelona. La seva construcció, juntament amb la millora de les comunicacions va permetre que els pagesos del Baix Llobregat incrementessin la producció i varietat dels seus cultius. Més important encara va ser la possibilitat de vendre els seus productes a l'engròs. Tot plegar va fer que l'agricultura de Gavà creixés de forma important en volum i en extensió.

L'espàrrec va arribar a Gavà d'una manera ben curiosa: quan un jove de la vila visitava a un amic francès va descobrir aquest producte. En veure aquells sorprenents espàrrecs va decidir endur-se'n unes arrels que va plantar a les Sorres de Gavà. Des de llavors, a les primeries del segle XX, el conreu de l'espàrrec es va anar estenent per les Sorres, unes terres perfectes per al conreu d'aquest preuat producte. L'Espàrrec de Gavà és blanc, allargat, de mida mitjana i de textura fibrosa, molt saborós i lleugerament amarg al paladar.

No és estrany doncs, que hagi estat el 300 del Born el marc on s'hagi volgut presentar GastroGavà 2016, l'espai gastronòmic de la 63a Fira d'Espàrrecs de Gavà que es celebrarà entre els dies 29 d'abril i 1 de maig. Es tracta d'una activitat referent de la comarca que, a banda de l'Espàrrec de Gavà, té com a protagonista la restauració gavenca. Durant aquestes jornades s'oferiran degustacions de qualitat, amb espàrrecs de Gavà i productes de l'horta gavenca i del Parc Agrari del Baix Llobregat, elaborades per 17 restauradors de la ciutat. Aquest matí ja hem tingut l'oportunitat de tastar algunes d'aquestes creacions.

Tant la Fira d'Espàrrecs com GastroGavà són una ferma aposta pel valor del producte. Durant el cap de setmana els pagesos interactuen de manera directa amb els consumidors, es promociona el producte de proximitat i s'estableix una estreta relació entre productor, restaurador i consumidor. La societat canvia, i per tant cal trobar noves maneres de promocionar un producte com l'Espàrrec que és motiu d'orgull pels membres de la Cooperativa Agropecuària de Gavà.

Gràcies al gran èxit de l'edició anterior, GastroGavà s'ubicarà a la Plaça de Jaume Balmes, a la mateixa gran carpa amb zona de terrassa, que disposarà de 12 espais de degustació. L'oferta d'enguany consisteix en la compra de tiquets a 12 euros (4 tapes + 2 cerveses + 2 ecogots) o bé de 3,5 euros (1 tapa + 1 cervesa + 1 ecogot).

GastroGavà, és una activitat organitzada per l'Ajuntament i l'Agrupació de Restauradors de Gavà, amb la col·laboració de l'Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat.

2 comentaris:

  1. Hola, Jordi. Ens hem cobegut avui al Born. Si que has anat de pressa a fer l'entrada!!!!! Això si que es eficiencia!!!
    M'ha agradat passar per aqui.
    Petons
    Margarida, d' elmondelacuina.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Margarida! Gràcies per passar-te per aquí. Espero que puguem tornar a coincidir ben aviat. Una abraçada!

      Elimina

Amb la tecnologia de Blogger.